AZ ÜNNEP MÉLTÓSÁGÁRÓL...


"Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies.... - legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre! "
(Márai Sándor)- mert az ÜNNEP a megállított idő méltósága...- amelyben önzetlen odaadással lemondok az aktuális ügyemről, hogy a mindennapokból kiemelhessem az emlékezet lényegét. Az Ünnep a lélek belső csendje, amely teret nyit azon hangoknak, amelyek lassanként már fakulnak és már nem mesélhetik el az egykori pillanatok csodáit.
Ezen üzenetek számára nyitok teret az időben...- velük, értük és számukra is.

Ma azokat illeti az Ünnep köszönete, akik az életük árán is kitartottak akkor, amikor támadott és nem támogatott életet volt kénytelen megélni (a még teljes) ország.
Hálánk az övék, mindazon neves és névtelenségbe tűnt elszántaké, akik a köz érdeke miatt, kiálltak a nemzet védelméért, megmentéséért, a mi élhetőségeinkért, a mindenkori szabad választásaink legalizálásáért.
Ezt a csokrot az Ő sírjukra helyezzük ma...- díszítse azok emlékét, akik jobban hittek eleink büszke tartásában, szakrális küldetésében, a tiszta mában, azok helyett is, akik sajnos még ma sem. Megtorpanásra alkalmas nap ez...- mély mementó azoknak, akik gyakran, még felelősként sem tudják, miért is felelnek igazán és hogy hol, miként, miért vannak éppen itt, ebben a melegvizű, anyaölként magot ringató medencében. Itt, a tápláló földek keblén, a dobogó kőként egyként lüktető térben, ma is, most is jelen a jelenben
. (Pápai Ildikó)


KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSAINK:

- Nemzetünk színei / az ERŐ a HŰSÉG és a REMÉNY

- A NEMZET ÜNNPÉRE...- megemelékező képes, verses összeállítás

- MIKÉNT VÉLEKEDNEK A MAGYARSÁGRÓL KÜLHONI GONDOLKODÓK?